"ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΓΙΘΕΑ"

 

     γραφικό γεφύρι που οδηγεί στην Ιερά Μονή σπηλιάς

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Πίνδου και εκτείνεται στους νομούς Καρδίτσας κατά 75% και Τρικάλων κατά 25%.Αποτελείται από 24 χωριά και στην επικράτειά της ανήκουν δύο γνωστά μοναστήρια που τα ακολουθούν θρύλοι και παραδόσεις για πολλά χρόνια τώρα, η Ιερά Μονή Σπηλιάς και το Μοναστήρι, γνωστό σαν "Κώστη".

φωτογραφίες μοναστηριών

Χωριό Κουμπουριανά    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΑΝΙΤΩΝ

      Το πρώτο χωριό είναι το Πευκόφυτο και το τελευταίο τα Κουμπουριανά (υψόμετρο 1050 μ.). Ενδιάμεσα βρίσκονται χωριά όπως το Βλάση, η Στεφανιάδα, τα Πετρίλια και αλλά  .Ως γνωστόν η περιοχή της Αργιθέας αποτελεί ένα από τα πρώτα μέρη που αποκλείονται από τις χιονοπτώσεις και καλό θα ήταν όταν πάτε να έχετε εξοπλιστεί με αλυσίδες χιονιού, να έχετε γεμίσει το ρεζερβουάρ το οχήματός σας και να έχετε προμηθευτεί με τρόφιμα και καλό ποτό.

παραδοσιακό τραγούδι

      Ξεκίνημα από την Αθήνα και μετά από 305 km φτάνετε στην πόλη της Καρδίτσας, που αποτελεί την 4η σε μέγεθος πόλη της Θεσσαλίας μετά από τη Λάρισα, το Βόλο και τα Τρίκαλα. Εκεί μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας, να ελέγξετε τα οχήματά σας. Ο δρόμος προς την Καρδίτσα είναι σχετικά καλός και έως την Λαμία αποτελεί τμήμα αυτοκινητόδρομου, περνώντας τη Λαμία έχετε τις γνωστές στροφές του Δομοκού που μετά την μερική διαπλάτυνση ο δρόμος έγινε πιο σύντομος και βατός. Ακολουθεί η διαδρομή που διασχίζει τον Θεσσαλικό κάμπο, που απλώνεται μπροστά στα μάτια του ταξιδιώτη μετά το τελευταίο "σετ" στροφών. Η πόλη της Καρδίτσας σας περιμένει, μια σύντομη βόλτα και ξεκινάμε για το Μουζάκι το κεφαλοχώρι της παλιάς εποχής όπου ακόμα και σήμερα γίνεται το Σαββατιάτικο πανηγύρι. Τελευταίος ανεφοδιασμός και αρχίζει η ανάβαση.   Η απόσταση είναι σημαντική και δύσκολη εξ αιτίας του απότομου και τραχύ δρόμου που μετά το χωριό Βλάση, σε περίπτωση που χρειαστείτε καύσιμα μόνο εκεί θα βρείτε, τελευταία είναι μόνο χωματόδρομος και τώρα το χειμώνα από τα νερά είναι κακός και επικίνδυνος σε αρκετά σημεία του. Φέτος (2004) έγινε μια σημαντική προσπάθεια και φτιάχτηκε το τμήμα του δρόμου από το Βλάση έως και τη διασταύρωση για το μοναστήρι της σπηλιάς. Ασχοληθείτε με το περπάτημα στο βουνό και χαρείτε την φύση. Εξερευνήστε το ποτάμι (Κουμπουριανίτης ποταμός) και ανεβείτε ως την κορυφή του βουνού στο ξωκλήσι του Αη Ηλιά .