"ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ - ΕΒΡΟΣ"

 

Το Δάσος Δαδιάς απλώνεται στο μέσο του νομού 'Έβρου, καλύπτοντας τις νοτιοανατολικές λοφώδεις απολήξεις του ορεινού όγκου της Ροδόπης.

Η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980 και περιλαμβάνει δύο ζώνες αυστηρής προστασίας έκτασης 72.900 στρ. καθώς και περιφερειακή ζώνη γύρω από τους πυρήνες- έκτασης 357.100 στρεμμάτων.

Οι ήσυχοι λόφοι της Δαδιάς  αυλακώνονται από δεκάδες ρεματιές και μικρό ποτάμια. τα ώριμα δόση πεύκων και δρυών διακόπονται από μικρό ξέφωτα και εναλλάσσονται με λιβάδια. Βοσκοτόπια και καλλιέργειες, ενώ ορθοπλαγιές και Βρόχια αναδύονται μέσα στο ονειρικό τοπίο.

Ένα μωσαϊκό Βιοτόπων .όπου φιλοξενούνται πολλά ζώα και φυτό, Στις πυκνές συστάδες του δάσους βρίσκουν

καταφύγιο πολλά θηλαστικό (λύκος. ζαρκάδι. σκίουροι. νυχτερίδες) ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 48 είδη. καθώς επίσης και 4Ι είδη ερπετών, εκείνο που κάνει το δάσος της Δαδιάς ξεχωριστό. είναι τα αρπακτικά πουλιά. Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή έχουν παρατηρηθεί συνολικά 36 από τα 38 είδη που υπάρχουν στην Ευρώπη, από τα οποία φωλιάζουν μόνιμα τα 20 είδη και τα υπόλοιπα ξεχειμωνιάζουν ή έρχονται κατά τη μετανάστευση.

Η παρουσία μιας τόσο μεγάλης ποικιλίας αρπακτικών και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σπανιότερων

ειδών όπως ο Μαύρο-γύπας, το Χρυσογέρακο και η Αετογερακίνα, φωλιάζουν στην περιοχή, κάνουν το Δάσος της Δαδιάς μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.